صفحه شخصی محمود امین‌طوسی

May 21,2018

• صفحه شخصی محمود امین‌طوسی

• پشتیبان‌گیری و هماهنگ‌سازی اطلاعات

ذخیره‌سازی ابریهماهنگ کردن همیشگی فایلها بین دستگاههای مختلف، مانند کامپیوتر محل کار، خانه و لپ‌تاپ از مشکلات افرادی مانند من است.
    یک راه حل استفاده از ابزاری مانند فلش برای نقل و انتقال فایل‌ها بین دستگاههای مختلف است که مستعد بروز خطا و زمانبر است.
    در صورتی که دسترسی مناسبی به اینترنت داشته باشید، روش بهتر، استفاده از ذخیره‌سازی آنلاین (یا بهتر بگویم، ذخیره‌سازی ابری) است. سایتهای مختلفی هستند که چنین امکانی را در اختیار ما قرار می‌دهند. در این حالت یک فضای اختصاصی به ما در اینترنت داده خواهد شد و می‌توانیم از آن برای هماهنگ کردن فایلهای خود در بین دستگاههای مختلف بهره بگیریم. شاید در وهله‌ی اول این ویژگی را مثل یک فلش درایو در اینترنت ببینیم، اما این سایتها امکانات بسیار بیشتری در اختیار ما قرار می‌دهند که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.

از جمله این سایتها می‌توان به DropBox, SugarSync, SpiderOak گوگل درایو و idrivesync اشاره کرد.
    چند خاصیت مشترک و اصلی این سایتها عبارتند از: ۱- امکان داشتن یک فضای اختصاصی در اینترنت ۲- پشتیبان‌گیری خودکار از شاخه‌ها و فایلهای موردنظر شما ۳- امکان دسترسی به اطلاعات شما از هر جا ۴- امکان به اشتراک گذاری فایلها ۵- کنترل نسخه
    ویژگی شماره ۲ خیلی کارآمد است. به عنوان مثال در دستگاه محل کار خود روی فایلهای خود کار کرده‌اید، همزمان، یک کپی از آنها در سایت شما قرار گرفته است. هر زمان که لپ‌تاپ خود را به اینترنت متصل کنید و دقایقی منتظر بمانید (بسته به حجم اطلاعات تغییر یافته) آخرین نسخه فایلهایتان را در لپ‌تاپ خود خواهید داشت. به همین ترتیب، در صورت تغییر فایلهای لپ‌تاپتان، پس از اتصال دستگاه محل کار خود به اینترنت، آخرین نسخه از روی سایتتان به دستگاه محل کارتان کپی خواهد شد. این سایتها به نحوی کار ابزارهای کنترل نسخه را هم انجام می‌دهند و معمولاً چند نسخه‌ی آخر هر فایل نیز نگهداری می‌شوند.
    در خصوص مزایا و معایب هر یک از سایتهای فوق، مطالب مختلفی نوشته شده است که به عنوان نمونه می‌توانید این مقاله در مجله اینترنتی گویا آی‌تی، این صفحه در راسخون و این صفحه در وبلاگ رمز را ببینید.
    مقایسه‌ی برخی از نرم‌افزارهای پشتیبان‌گیری و به اشتراک گذاری اطلاعات در سایتهای مختلف آمده است که می‌توانید اینجــــــــا، این سایت، این یکی و یا این صفحه از ویکی را ملاحظه فرمایید.
    به دلایلی که خواهم گفت من SpiderOak را انتخاب کرده‌ام:

1. شاخه‌ی مورد هماهنگی؛ DropBox و SugarSync فقط یک شاخه را برای هماهنگی درنظر می‌گیرند، همه پوشه‌ها و فایلهای مورد نیازتان را باید در این پوشه کپی کنید. اما اسپایدراوک: هر پوشه‌ای روی دستگاه شما می‌تواند برای پشتیبان‌گیری و هماهنگی انتخاب شود؛ حتی لزومی ندارد مسیر این پوشه‌ها در دستگاههای مختلف شما یکسان باشد.
    2. امکان عدم انتخاب برخی پسوندها؛ در DropBox و SugarSync امکان عدم انتخاب فایلهایی از نوعی خاص وجود ندارد، همه فایلهای موجود در پوشه شما به سایت شما منتقل خواهند شد. اما در اسپایدراوک  می‌توانید پسوندهای خاصی را مشخص کنید و این فایلها در عملیات هماهنگی، نادیده گرفته خواهند شد

از نظر سادگی کار، سایتهای دیگر از SpiderOak ساده‌ترند و برخی امکاناتی هم دارند که SpiderOak ندارد، اما دو ویژگی فوق برای من حايز اهمیت بودند و لذا از آن استفاده می‌کنم.
    از نظر جوابگویی یه کاربران سایت، SpiderOak خوب است. با سایرین ارتباطی نداشته‌ام اما، اسپایدراوک، یک تالار گفتگوی خوب دارد. تیم پشتیبانی آنها هم جوابگو هستند و من با ارائه یک راهکار کوچک برای یکی از مشکلات کاربران، ۲ گیگابایت فضای اضافی مجانی دریافت کردم.
    فضای پیش‌فرض داده شده به هر کاربر، به صورت مجانی در ابتدا ۲ گیگابایت است. البته معرفی هر فرد به اسپایدراوک، ۱ گیگابایت به فضای معرف اضافه خواهد کرد.
    اگر از طریق این لیــــــــــنــک اقدام به ثبت‌نام در اسپایدرلوک بنمایید، یک گیگابایت به شما و یک گیگابایت به من داده خواهد شد.

پی‌نوشت ۱: هشدار: اخیراً و پس از اضافه کردن یک دستگاه دیگر به دو دستگاه قبلی خودم برای پشتیبان‌گیری با اسپایدراوک با مشکل بزرگی مواجه شده‌ام:آخرین نسخه برخی فایلها با نسخه قدیمی‌تر از دستگاه دیگر جایگزین شده و برخی اطلاعات را از دست داده‌ام 🙁

پی‌نوشت۲: از زمانی که این مطلب را نوشته‌ام، برخی ویژگیهای موارد فوق‌الذکر عوض شده‌اند. به عنوان مثال SugarSync در نسخه جدید خود (نسخه ۲) امکانات بسیار خوبی عرضه کرده است. از آن جمله می‌توان به اجازه انتخاب پوشه‌های مختلف اشاره کرد؛ فضای اولیه هم ۵ گیگ است، محیط کاری آن بسیار ساده شده است. مقایسه‌ای بین SugarSync و GoogleDrive در اینجــــــــــا آمده است.

سرعت هماهنگ‌سازی در دراپ‌باکس بسیار عالی است. نسخه جدید SugarSync هم سرعت بسیار خوبی دارد.

پی‌نوشت ۳:تا آنجا که دیده‌ام www.idrivesync.com با فضای اولیه‌ی ۱۰ گیگابایت در بین سایر رقبا از نظر میزان فضای مجانی در رتبه‌ی اول است. استفاده از این سرویس هماهنگ‌سازی و www.idrive.com به عنوان سرویس پشتیبان‌گیری ترکیب مناسبی به نظر می‌رسد.

پی‌نوشت ۴: امروز ۱۱ دسامبر ۲۰۱۳ SugarSync اعلام نمود که از ۸ فوریه ۲۰۱۴ سرویس مجانی تبدیل به پولی خواهد شد 🙁

پی‌نوشت ۵: مدتی است که صفحه وب Dropbox باز نمی‌شود! سرویس جالب دیگری در این زمینه Box است که ۱۰ گیگ فضای اولیه می‌دهد و دارندگان برخی گوشی‌ها اگر تا آخر دسامبر ۲۰۱۳ اقدام به نصب اپلیکیشن اندروید کنند ۵۰ گیگابایت مجانی خواهند گرفت. مقایسه‌ی جالبی بین Dropbox و ‌Box را می‌توانید در اینجـــــــــــا ببینید. البته از Box خوشم نیامد، هم در Conflict ها اذیت می‌کند و هم کلی از RAM را می‌گیرد و هارد را هم مرتب درگیر دارد!

پی‌نوشت ۶: بعید نیست هر یک از سرویسهای فوق پس مدتی غیرقابل دسترس شوند. در دانشگاه سبزوار سرویس ذخیره‌سازی ابری مبتنی بر OwnCloud راه‌اندازی شده است که مختص استفاده اعضای هیات علمی، کارکنان و دانشجویان تحصیلات تکمیلی است. به دلیل محدودیت‌های سخت افزاری فعلا هر فرد یک گیگابایت فضا دارد.